Cykelgarage FLOW på tågstationen i Katrineholm
Rendering av Cyklos FLOW cykelgarage med innertak och tänd ledbelysning. Cykelställ DELTA med ramlåsning på sidorna.
Cykelgarage FLOW med automatiska skjutdörrar och tvåvåningsstället OPTIMA
Invigning av Cykelgarage FLOW med glasväggar på tågstationen i Katrineholm

Cykelgarage FLOW i Katrineholm

Vid Katrineholms resecentrum finner du Katrineholms första låsta parkeringshus för cyklar.

Garaget har blivit väldigt populärt bland innevånarna i Katrineholm.

”Trots att en plats i cykelgaraget kostar 60 kronor i månaden – samtidigt som bilparkering i Katrineholms tätort alltjämt är gratis – har abonnemangen mer eller mindre varit fulltecknade sedan invigningen”, konstaterar Jennie Lind i en artikel om projektet på Naturvårdsverkets informationssida Sveriges miljömål.

Orsaken till populariteten i Katrineholms fall är att cykelgaraget har en central placering och står ovan jord, har automatiska skjutdörrar, stora glaspartier och är väl upplyst både invändigt och utvändigt. I andra garagelösningar för cyklar, där man använt sig av befintliga byggnader eller underjordiska garage, kämpar man med att få beläggning. De som tvekar att använda dessa cykelgarage upplever att det inte känns tillräckligt tryggt. Dessutom blir bytestiden sämre (den tid det tar att byta färdmedel från t.ex cykel till tåg.)

Ett garage som exponeras ovan mark på en central plats drar också blickarna till sig. Den står som en upplyst reklampelare för cyklister som vill ändra sina resvanor och för kommunen som vill profilera sig. Cykelgarage under jord eller i befintliga byggnader behöver lägga mycket pengar på information, skyltar och kampanjer för att märkas. Ett cykelgarage FLOW eller LINK kan marknadsföra sig utan kostnad bara genom att finnas.

Katrineholms stad valde dessutom att förse cykelgaragets tak med solceller, vilket innebär att cykelgaraget producerar ett överskott av förnyelsebar energi. I cykelgaraget finns även tillgång till laddningsstation för elcykel samt förvaringsskåp med plats för cykelhjälm och regnkläder.

Se produktbeskrivningen för Cykelgarage FLOW

I april 2017 ordnade Cyklos ett seminarium som handlade om hur vi alla – politiker, opinionsbildare, leverantörer och privatpersoner – på olika sätt kan arbeta för att nå de av regeringen antagna klimat- och transportmålen.

Se vad som skrivits om Cyklos cykelgarage FLOW i media:

Artikel på Sveriges miljömåls hemsida där FLOW beskrivs som ett lärande exempel.

Artikel om invigningen av cykelgaraget i Katrineholms Kuriren.

Artikel om seminariet i Katrineholmskuriren

Nyhetsinslag i Sveriges radio vid invigningen av cykelgaraget i Katrineholm.

 

 

Ta del av vår kunskap

Med över tjugo års erfarenhet, ständig produktutveckling och eftertanke finns mycket samlad kunskap som vi vill dela med oss av.

Till kunskapsbanken
Är du arkitekt?

Nu har vi skapat en yta där du som arkitekt kan ta del av nyttigt extramaterial - allt för att höja skissen, underlaget eller presentationen.

Till arkitektinloggningen