Cykelparkering för lastcykel
Cykelparkering vid en tågstation i form av ett cykelgarage
Cykelgarage som har ett innertak med ledbelysning

Förändra resvanor med ett cykelgarage – skapa en bildödare

För att ett cykelgarage ska lyckas förändra människors resvanor behöver det utformas på ett sätt som stimulerar till användning. Och det är en komplex användare cykelgaraget ska attrahera: cyklisten.

Vi kan alla bli en cyklist. Det är inte svårt. Bara att sätta sig på en cykel och trampa på en stund. Solen skiner. Cykelbanan är sopad och fin. Och när du parkerat cykeln, precis vid ingången, återfinner du den precis som du lämnade den. Hel och ren. Som du säkert gissat finns det bara ett problem med den här bilden: den stämmer nästan aldrig. Tvärtom är det ganska utmanande att cykla. Det blåser motvind i uppförsbacken. Kedjan hoppar. (För att inte tala om när den ödesdigra punkteringen infinner sig.) Och när du kommer fram är det svårt att hitta en säker parkering för din dyrgrip. Så du lutar den mot en vägg och hoppas på det bästa. När du ska hem har någon i bästa fall bara råkat stöta till den. I värsta fall möts du av en tom vägg. Och nu kommer tanken: Jag har ju en bil, varför inte använda den?

Om man jobbar med infrastruktur, hur kan man då motverka att idén om att ta bilen aldrig infinner sig? Här kan man fundera på vad det är en cyklist verkligen uppskattar. Breda och fina cykelvägar? Ja, men är inte tiden den står parkerad, och hur upplevelsen är vid parkeringen, en minst lika stor faktor? Med dagens el-cyklar, stötdämpning och breda däck, kanske till och med ännu viktigare än cykelbanans beskaffenhet.

Vill du stimulera till mer cykling är ett cykelgarage en väldigt bra och kostnadseffektiv lösning. Men det gäller att utforma cykelgaraget på rätt sätt för att det ska bli en bildödare. På Cyklos har vi erfarenhet av många olika projekt, och förmätet nog anser vi oss förstå hur cyklister tänker.

Missa inte att fördjupa dig i det här! Nu den 10 juni 2022 anordnar Cyklos ett webinar där vi kommer att inta cyklistens perspektiv. Hur ska man tänka för att skapa en bildödare? Det kommer vi ge svar på. Under webinariet kommer vi också att lotta ut en cykelhjälm från Hövding. Missa inte det!

Du kan också ladda ner vår cykelgarageguide eller bara slå en pling, så berättar vi mer.

Ta del av vår kunskap

Med över tjugo års erfarenhet, ständig produktutveckling och eftertanke finns mycket samlad kunskap som vi vill dela med oss av.

Till kunskapsbanken
Är du arkitekt?

Nu har vi skapat en yta där du som arkitekt kan ta del av nyttigt extramaterial - allt för att höja skissen, underlaget eller presentationen.

Till arkitektinloggningen