Cyklos cykeltak Kappa har valts ut i ett spännande projekt i Vanda Finland

Cyklos cykeltak Kappa har använts som en del i ett projekt i Vanda (utanför Helsingfors) under temat växtlighet på tak. Det är projektgruppen ”Femte dimensionen – gröna tak i stadsprojekt” (Viides ulottuvuus – Viherkatot osaksi kaupunkia) från Helsingfors universitet som tillsammans med Vandastad har uppfört det första biotoptaket på en hundrastgård. Cykeltaket Kappa fungerar i det här fallet som ett väderskydd för både hundar och hundägare. Taket sträcker sig över rastgårdens båda områden som åtskiljs av ett staket.

Projektgruppen Femte elementet undersöker hur växtlighet på tak fungerar i symbios med människor och städer. De har kommit fram till att sedumtak har en tendens att verka lugnande på människor. Växtligheten bidrar till minskad vandalism och annat osocialt beteende. Vi människor är mindre benägna att förstöra något som har liv och som växer. På sedumtaket i Vanda / Håkansböle har de planterat en mängd spännande växter, varav en lockar till sig fjärilar.

Läs gärna mer om Cyklos cykeltak Kappa, som alltså även kan fungera som väderskydd i en mängd olika sammanhang!

Källor:

Helsingin uutiset (artikel på finska. Pdf-format)
Helsingfors universitet (på engelska)

Ta del av vår kunskap

Med över tjugo års erfarenhet, ständig produktutveckling och eftertanke finns mycket samlad kunskap som vi vill dela med oss av.

Till kunskapsbanken
Är du arkitekt?

Nu har vi skapat en yta där du som arkitekt kan ta del av nyttigt extramaterial - allt för att höja skissen, underlaget eller presentationen.

Till arkitektinloggningen